Näin koulutat lohikäärmeesi 2 - Juoni

Elokuva sijoittuu viiden vuoden päähän ensimmäisen elokuvan tapahtumista. Hikotus ja Hampaaton ovat nyt viisi vuotta vanhempia, mutta jatkavat edelleen yhdessä lentelyä ja yleistä hauskanpitoa. Hikotusta kuitenkin stressaa isänsä painostus tehdä hänestä Öystilän päällikkö, sillä Hikotus ei tunne itseään sopivaksi sellaiseen työhön.

Hikotus ja Astrid viettävät aikaa yhdessä, ja tapaavat lohikäärmeitä pyytävän Eretin ja tämän miehistön. He mainitsevat viikingeille pelätystä Dragosta, joka kokoaa parhaillaan lohikäärme-armeijaa. Hikotus vie uutiset kotiin isälleen, joka käskee kaikkien kyläläisten ja lohikäärmeiden lukittautua suojaan Öystilän maanalaisiin kaivoksiin. Hikotus sen sijaan haluaa etsiä Dragon ja puhua hänelle järkeä, joten hän palaa isänsä kielloista huolimatta takaisin Eretin
luokse kysymään lisää Dragosta ja tämän armeijasta.


Aimo Mahtimurikka, Raivo Röyhtäys ja tuttu viikinkijengi kuitenkin seuraavat häntä ja Astridia Eretin luokse ja estävät tilanteen. Aimo pitää Hikotusta vastuuttomana, ja käskee tätä palaamaan heti takaisin kotiin. Hikotus ei suostu tähän, vaan lentää vihaisena tiehensä. Hän kohtaa nopeasti taivaalla mystisen lohikäärmeellä ratsastavan hahmon, joka sieppaa Hikotuksen ja Hampaattoman mukaansa.

Hikotus saa selville hahmon olevan oikeasti kadonnut äitinsä, joka elää piilossa ihmisiltä lohikäärmeiden pesässä. Pesää vartioi valtava alfa-lohikäärme, Harhauttaja, joka pitää huolen siitä, että alueen lohikäärmeet saavat elää rauhassa. Valka selittää jääneensä mieluummin lohikäärmeiden sekaan asumaan, kuin palaamaan Öystilään, ja mainitsee Hikotukselle myös pelastavansa lohikäärmeitä Dragon ansoista.

Hikotus ystävystyy äitinsä kanssa, samalla kun Astrid ja muut viikinkinuoret etsivät Hikotusta. Myös Aimo ja Raivo etsivät häntä toisaalta. Astrid päättelee Hikotuksen olevan Dragon luona, joten viikingit etsivät jälleen kerran Eretin käsiinsä, ja sieppaavat hänet mukaansa. Eret johdattaa vastahakoisesti heidät Dragon piilopaikkaan, jossa he kuitenkin jäävät kaikki vangeiksi. Drago kuulee Öystilän mukavasta elämästä lohikäärmeiden kanssa, ja päättää raivoissaan aloittaa sodan kylän kanssa samantien.

Toisaalla Aimo ja Raivo löytävät Hikotuksen, sekä Valkan, johon Aimo rakastuu uudelleen. He kaikki viettävät iloisesti aika yhdessä, kunnes lohikäärmepesän ulkopuolelta alkaa kuulua kauheaa meteliä. He saavat selville, että Drago on tullut sinne taistelemaan pesän alfa-lohikäärmettä, valtavaa Harhauttajaa, vastaan. Valka, Hikotus ja muut alkavat puolustaa pesän lohikäärmeiden kanssa saarta, mutta Drago nostaa merestä esiin oman aggressiivisen Harhauttajansa. Dragon vangitsemat Astrid, Eret ja muu viikinkijengi ovat onneksi paenneet ja tulevat auttamaan taistelussa.

Sota jatkuu pitkään, ja sen aikana Dragon Harhauttaja saa surmattua Valkan Harjauttajan, eli nykyisen alfan. Näin ollen Dragon Harhauttajasta tulee uusi alfa, jonka ansiosta se kykenee ottamaan kaikki alueen lohikäärmeet valtaansa. Tällä tekniikalla Drago päättää todistaa Hikotukselle minkälaisia olentoja lohikäärmeet oikeasti ovat, ja pakottaa alfan voimakkaalla hypnotisoivalla tahdolla Hampaattoman surmaamaan Hikotuksen. Aimo ehtii kuitenkin hypätä väliin pelastaen Hikotuksen, mutta saaden samalla itse surmansa.

Hikotus ajaa vihaisena Hampaatoman pois, jonka Drago ottaa omaan käyttöönsä. Hän ilmoittaa lähtevänsä seuraavaksi tuhoamaan Öystilän, ja vie valtavan armeijan mukanaan. Hikotus, Valka, Raivo ja muut viikinkinuoret pitävät hautajaiset Aimolle, ja päättävät lähteä pelastamaan Öystilän. He lentävät pesäsaarelle jääneillä Vikkeläkynsillä takaisin Öystilään, missä Drago on jo tuhonnut suurimman osan paikoista.

Hikotus lentää suoraan Hampaattoman luokse, ja onnistuu saamaan tämän pois alfan vallasta vahvan ystävyyssuhteensa ansiosta. Yhdessä Hampaattoman kanssa Hikotus päättää erottaa Dragon ja Harhauttajan toisistaan, pystyäkseen voittamaan taistelun. Näin tapahtuu, mutta Harhauttaja ehtii ampua jäätä suoraan varomattoman Hikotuksen ja Hampaattoman niskaan. Hetken kaikki luulevat heidän kuolleen, kunnes Hampaaton räjähtääkin esiin kiinteän jään seasta, hehkuen sinisenä raivosta.

 

Hampaaton haastaa Harhauttajan taisteluun ja ampuu tätä monesti suoraan kasvoille. Tämän takia alfan keskittyminen järkkyy, ja kaikki lohikäärmeet pääsevät irti tämän hypnoosista. Ne siirtyvät Hampaattoman puolelle, joka käskee lohikäärmeitä pommittamaan Harhauttajan tiehensä. Samalla Hikotus selittää Dragolle, että vain lohikäärmeiden uskollisuus voi saada aikaan jotain näin uskomatonta. Dragon on raivoissaan, mutta huomaa olevansa häviöllä. Hampaaton ampuu viimeisen laukauksensa suoraan Harhauttajaan, jolta irtoaa tämän vuoksi toinen valtavista syöksyhampaistaan.

Alistuneena ja voimattomana lohikäärme kumartaa Hampaattomalle, ja katoaa mereen vieden Dragon mukanaan. Tämän jälkeen Öystilän lohikäärmeet asettuvat kumartamaan uutta alfaa, Hampaatonta, ja Hikotuskin julistetaan Öystilän uudeksi päälliköksi. Öystilä siivotaan ja kunnostetaan takaisin uuteen uskoonsa jonka jälkeen rauhallinen elämä voi jatkua kylässä.