Kalmolietso




    Nimi englanniksi: Deadly Nadder
    Luokka: Jäljittäjäluokka
    Ensiesiintyminen: Näin koulutat lohikäärmeesi



    Kalmolietso perustuu vahvasti papukaijoihin, mutta on saanut vaikutteita myös muista linnuista, kuten emuista ja strutseista. Lisäksi Kalmolietsoissa on jotain tyrannosaurusta muistuttavaa ja aiemmassa versiossa niiltä löytyikin pienet dinosauruksen kädet. Kalmolietson tapa liikkua, sekä niiden kirjava väritys ovat kuitenkin suoraan papukaijoilta. Lisäksi lietson pään sivuilla sijaitsevat silmät sekä nokkamainen kuono perustuvat lintuihin.



    Kalmolietso on aggressiivinen lohikäärme, jonka tunnistaa helposti sen piikikkyydestä. Sen koko selkä ja häntä ovat piikkien peitossa, jotka se pystyy vetämään ihonsa sisään piiloon tarvittaessa. Lohikäärmeen tuli on äärimmäisen kuumaa ja suihkuaa liskon suusta kipinöiden kuin ilotulitusraketti. Kalmolietson tuli onkin yksi kaikkein polttavimmista ja se pystyy sulattamaan helposti jopa suuria kivenlohkareita. Kalmolietsot ovat myös taitavia lentäjiä. Ne pystyvät hyödyntämään lentäessä pitkää vahvaa häntäänsä, jotta ne pysyvät hyvin tasapainossa. Lohikäärmeeltä onnistuu ilmassa myös erilaiset pyörähdykset ja kiepit.

    Lietso on ketterä juoksija sekä taitava lentäjä, joten se on hyvin vaarallinen vihaisena. Sillä on kuitenkin yksi heikko puoli: jos seisot suoraan sen nenän edesssä, se ei pysty näkemään sinua, koska Kalmolietsot eivät näe suoraan eteenpäin, vaan ainoastaan sivulle. Tämän takia ne eivät pidä siitä, jos niiden kuonoon kosketaan yhtäkkiä varoittamatta.

    Kalmolietsot ovat seurallisia lohikäärmeitä ja viihtyvät suurissa laumoissa. Ne viettävät usein aikaa sukien itseään, koska tykkäävät näyttää kauniilta. Kalmolietso onkin hyvin kaunis lohikäärme, ja sen suomut loistavat kirkkaissa eri väreissä. Vaikka lietsoja pidetään todella aggressiivisina, niillä on myös pehmeä ja leikkisä puoli. Esimerkiksi Astridin Kalmolietso, Myrskyliitäjä, rakastaa noutaa kiiltäviä esineitä.

    Kalmolietson munat ovat värikkäitä, piikikkäitä ja hieman kuhmuraisia. Lietson poikasilla on tapana parveilla emonsa ympärillä, kerjäten ruokaa ja suojelua. Kalmolietson poikaset oppivat lentämään monia muita lohikäärmeen poikasia nopeammin, mutta pysyttelevät silti emonsa suojissa pitkään. Poikasilla on hyvin herkät aistit ja ne saattavat siksi säikähtää helposti pieniäkin asioita, paljastaen samalla nopeasti piikkinsä. Lietson poikasilla on todella tarkka hajuaisti ja ne voivatkin haistaa viikingin jopa 30 metrin päästä!





    Näin koulutat lohikäärmeesi

    Kalmolietsoja esiintyy elokuvan alussa, lohikäärmeiden hyökätessä Öystilään. Myöhemmin viikinkinuoret harjoittelevat lohikäärmekoulussa taistelemista Kalmolietsoa vastaan useita kertoja. Elokuvan loppupuolella Hikotus ja Astrid lentävät Kalmolietsolla, josta tulee myöhemmin Astridin kumppani, Myrskyliitäjä.

    Näin koulutat lohikäärmeesi 2

    Kalmolietsoja esiintyy muutaman kerran Öystilässä, sekä Valkan Harhauttajan pesällä. Astridin Kalmolietso, Myrskyliitäjä, näkyy elokuvassa monta kertaa, ja sillä onkin oma pieni osansa koko tarinan juonessa. Myrskyliitäjä pelastaa lohikäärmeenpyytäjä Eretin hengen, jonka ansiosta tämä siirtyy elokuvan aikana Öystilän puolelle.

    Lyhytelokuvat

    Kalmolietsoja esiintyy jokaisessa lyhytelokuvassa, mutta liskoilla ei ole niissä suurta roolia. Astridin Myrskyliitäjää näkyy paljon Yön Raivon lahjassa, jossa se matkustaa kaukaiselle saarelle hankkimaan poikasia, muiden lohikäärmeiden tavoin. Sitä näkyy myös melko paljon Lohikäärmeratsastajien aika-lyhytelokuvassa.

    Lohikäärmeratsastajat

    Kalmolietsoja esiintyy sarjassa säännöllisesti. Astridin lohikäärme, Myrskyliitäjä, esiintyy useassa jaksossa. Sarjan aikana selviää, että Kalmolietsojen lentonopeus kasvaa, jos niitä ruokkii kanalla. Astrid hyödyntää tätä tietoa, jotta hänellä olisi suuremmat mahdollisuudet voittaa Hikotus lohikäärmekisoissa.

    Äärirajoille

    Kalmolietsoja esiintyy myös Äärirajoille-kaudella säännöllisesti. Astridin lohikäärme, Myrskyliitäjä, esiintyy kaikilla kausilla. Se toimii Astridin luotettavana ratsuna ja pysyttelee hänen rinnallaan joka tilanteessa. Limalotjan isä kouluttaa sarjan aikana itselleen oman Kalmolietson, josta tulee hänen kumppaninsa.